ТАЙНИКЪ 1

1. Тот, кто посвящен в тайны

. Яко таиникъ Бж҃ии <и> служитель и цр҃ь Ил҃евъ, Моуси бг҃овидьче (в сп. XIII в. добавлено: явися), Ха҃ проповѣда приидуча, въ плъти прописая его (μύστης). Мин.сент., 041. Ок. 1095 г. Чьто се прияхъ, о друзи и таиници и истинолюбьци съ мною (μύσται)? Гр.Наз., 226. XI в. Рад же бывъ цр҃ь, повелѣ всѣм боляром и воином с народы сбиратис<я> в требище, проповѣдником же взывати и вопити по граду всему, глщ҃е, яко таиникъ галилѣискъ приходитъ к великому Аполону (μύστης τῶν Γαλιλαίων). (Муч.Георг.) ВМЧ, Апр. 22-30, 921. XVI в.

2. Тот, кто совершает таинство

. Аронъ же Мосиинъ братръ и тѣломь и дх҃омъ за люди трѣба бывая (τοῦ λαοῦ προθυόμενος ‘принося жертвы за народ’) и моляся, таиникъ ст҃ааго и великааго храма, иже потъче Гь҃, а не члк҃ъ (μύστης). Гр.Наз., 67. XI в.

3. Тот, кто посвящает в таинство

. Тарасии же сь бѣ сему и таиникъ священию и съверьшение творять (αὐτῷ καὶ μυσταγωγῷ τῆς ἱερωσύνης καὶ τελειωτῇ χρῶνται ‘к нему и как к посвящающему в таинство священства и совершителю обращаются’). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 179. XII в.

4. Доверенное лицо, имеющее доступ к секретным сведениям

. Ахиллес же посла своего тайника к царице Еккубе, да даст Ахиллесу в жену дщерь свою Поликсену (dirigat nuncium in secreto). Ист.Трои&sup&1&sup&, 55. XVII в. ~ XVI в. Мнози же, тайницы нарицаемии, целовавше крест Господень, ко врагом прилагахуся... и паки у царя Василиа бол<ь>ши прежняго почесть, и имениа, и дары восприимаху и паки к вору отъежжаху. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 119. 1620 г.